Sentimentalt shit

Fik vist aldrig fortalt, at vi bor hos Omma. For første gang siden hendes død.

Ved jo godt, at hun ligger på kirkegården ved siden af sin mand. Fulgte hende selv derud sammen med hundredvis af andre bukkede hoveder for flere år siden. Alligevel undrede det mig, at damen ikke stod klar med fiskefrikadeller, rabarbersyltetøj, kartofler med skræl og vejrudsigten buldrende fra radioen, da vi ankom.

Hun mangler.

I dag lejer min tante lejligheden ud til turister. Her er malet, rykket rundt og ryddet ud, men heldigvis hænger der stadig lidt Omma-stemning i gardinerne.

Stangen som voksdugen med de store blå og orange blomster skulle rulles omkring.

Ommas lejlighed torshavn amarOrama

Foldedøren. En kæmpestor harmonika, vi børn ikke måtte spille på.

Ommas lejlighed torshavn amarOrama

Rødbrune lædermøbler, som hun arvede fra mine forældre, da vi flyttede til Grønland i 1975.

Ommas lejlighed torshavn amarOrama

Badeværelset, hvor jeg vaskede små og store branderter af i det lyseblå badekar, mens Omma telefonerede til mostre og onkler, der skulle vurdere, om jeg var på stoffer, besat af en ond ånd eller blot fyldt til randen med djævelsk spiritus.

Ommas lejlighed torshavn amarOrama

Spejlet hvor sølvbørsten altid lå, og skufferne gemte på curler, hårnet og krøllede skråskriftsbreve.

Ommas lejlighed torshavn amarOrama

Håndklæder med broderede initialer.

Ommas lejlighed torshavn amarOrama

Og haven, hvor vi ikke måtte gynge ind i vasketøjet.

Ommas lejlighed torshavn amarOrama

I går hørte min mor, at en usynlig person kom ind og gik rundt i gangen.

Jeg tror ikke på den slags. Det gør hun heller ikke.

27 kommentarer

 • åh du vækker mange minder :) Jeg har dog kun været på Færøerne en enkelt gang for at besøge min første kærestes færøske familie og venner :) uh det var en god ferie :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • M. amarOrama

   Og jeg har været her 1.000 gange uden en eneste færøsk kæreste. Hm.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • altså.. jeg var kun 17 :) Nu er jeg snart 32. Men puh han var lækker.. hvis det ikke var fordi han var så besværlig og skabet som kun en 19 årig kan være kunne det være jeg havde holdt fast i ham og besøgt Færøerne igen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • jeg synes sentimentalt shit er alletiders.

  Den der vask, det der spejl og meget andet er bare så fint. Kommer savne min mormor som også ligge ved siden af sin mand, hun havde også den fineste blå håndvask.

  Jeg tror vist lidt på den slags. Hyggeligt med besøg. Min bror ser ting, som ikke kan forklares, og som for mig er mega uhyggelige. Og dog hyggelige.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • M. amarOrama

   Skal høre mere om den bror på et tidspunkt. Elsker også badeværelset. Desværre erstattede min tante det lyseblå badekar med ny smart brusekabine. Og de små nussede, lyseblå tæpper er også væk. Men vasken står stadig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tak fordi du deler de fine billeder og minder. Det vækker så meget genkendelse og jeg synes faktisk det er et af de bedste indlæg fra din hånd. Jeg er sikker på, at det har været fantastisk at ligge i blød og lytter på konspirationsteorier om hvorvidt det var stoffer eller sprut, der gjorde forskellen for dig. Måske det er lige så fedt for Omma at lytte til jeres samtale om en usynlig tilstedeværelse, som jo i moderne menneskers væren ikke passer ind. Men måske lige netop der, hvor du er nu, er moderniteten ikke så afgørende :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • M. amarOrama

   Ja gad vide, om hun går og lytter ved dørene.

   Ommas opførsel kunne af og til være fantastisk morsom, og en enkelt gang fik jeg så voldsomt grineflip der ude i badekarret, at jeg selv kom i tvivl, om mine drinks mon var piftet op med andet end alkohol.

   Men når først onkel bekymret troppede op for at gyde olie på vandene, blev det hele en anelse overvældende. Hjalp fx overhovedet ikke på grineanfald, at han spurgte til det seneste broderi-himstregims på væggen for at berolige hende. HAHAHA.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • HAHHHAHAAA godt du har så skønne minder. Det lyder som dejlige oplevelser. Og finurlig, det skal de der bedster være ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Aldrig har noget været beskrevet på en mere hjertevarm måde. Nok fordi det er ægte. Jeg sagde en gang for hundrede år siden at du kunne noget med dine billeder, og så når du smider ord på, så er jeg altså hooked.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Henriette

  Ej, gider du ikke skrive en roman om dit liv? Kan du se det for dig? Ungdomslivet på Færøerne, blæsten, overtroen, de gamle generationer, genfærd og druk. Og så kom Grønland lige ind i billedet. Hvornår og hvor længe var det?

  Så aftaler vi, at når du kommer hjem fra ferie, går du i gang med at skrive. Okay?

  (Og jeg er altså ikke sådan én, der siger til alle der har oplevet to sjove ting i deres liv, at de skal skrive en roman. For jeg er selv en slags forfatter med to bøger bag mig og en kommende til foråret, så jeg ved, at det er hårdt og svært og dårligt betalt og tit kedelig. Men jeg tror, jeg kan spotte en god historie og ikke mindst en dygtig skriver.)

  Nå, det var bare det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • M. amarOrama

   For pokker hvor bliver jeg glad for sådan en kommentar. Og så fra en slags forfatter!

   Ved ikke helt, hvad der sker, når jeg kommer hjem. Bortset fra den sædvanlige efterårsdepression, som starter allerede i september. Har måske noget skriveprojekt på bedding, men skal snart have penge i kassen, hvis jeg fortsat vil betale husleje. Og det vil jeg jo på en måde gerne.

   Mht. Grønland. Jeg boede der som barn. 1-8 år vist og har aldrig været der siden. Megadyr feriedestination. Søger job i Nuuk af og til – men uden held.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det var slet ikke sentimentalt shit – det var dejlige varme minder, som var gode at læse! Og den lyseblå håndvask er helt fantastisk! Sådan een vil jeg eje, når jeg bli’r stor!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • M. amarOrama

   Tak. Ja kan man overhovedet få dem i lyseblå mere? Troede vi var dømt til hvide elementer fra nu af. Men ok, det er ikke så tit, jeg shopper badeværelser.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • SuperPolle

   Fede billeder!

   Jeg har en tilsvarende stor vask i samme let støvede udgave af grøn. Med den der smarte rørskjuler ned til gulvet. Og væghængt kumme med matchende grønt bræt naturligvis.
   Alle tre dele (fire, hvis brættet tæller separat) sælges til højestbydende. Eller den, der bedst kan argumentere for, hvorfor f…. han/hun vil eje dem ;-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • M. amarOrama

   Hahaha. Du kan virkelig ikke se retroflothedsfidusen? I det mindste skjuler støvgrøn skidtet bedre end en hvid, steril stikkervask. Men lad os da bare få nogle bud på bordet, hvis det skal være på den måde.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • SuperPolle – det lyder som om at din vask matcher mit badekar – der også er grønt…men det er jo lige netop dét, der er problemet…altså farven;o) Lyseblå – aaaaaahhhhhhh, grøn – ikke så aaaaahhhhh… :o) M-arie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det var virkelig fine billeder og rare ord! Min bedre halvdel sagde overrasket (han har ikke opdaget hvor meget talent der er i blogland) “Ej hun er da mega go’ til at ta’ billeder…”. Det skorter ikke med komplimenter fra ham, så ta’ den.
  Du mangler toiletpapir…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • M. amarOrama

   Tak, den tager jeg gerne! Lyder da godt nok som en fin fyr ham halvdelen. I øvrigt er jeg alt for fin til at bruge toiletrulleholder. Papiret står på vaskemaskinen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ha ha… mit står PÅ toilettet, så man skal dreje sig helt rundt for at ta’ det… Det er meget dumt… Men fuck om man skal være normal og bruge toiletpapirsholderen… Pff…

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • M. amarOrama

   Ja, det gælder virkelig om at skille sig ud og flashe unik identitet via toiletrulleplacering.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • my thoughts exactly…

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • AB

  Rørende og nærværende indlæg, der gav mig klump i halsen efter min egen bedste! Og igen – dine billeder M. De er så lækre og skæve. Jeg elsker dem.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • M. amarOrama

   Tak AB! Det er så mærkeligt. Hver gang jeg åbner døren til stuen, forventer jeg, at hun sidder der i lænestolen med sin radio.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • og den samme håndvask som i mine forældres hus. vandhanen blev skiftet ud for et par år siden, men de har dog stadig det blå badekar. ret hyggeligt.

  jeg ved aldrig om man bør besøge ommu, abba og svigerfar på kirkegården når man nu er her. er egentlig mere glad for fotografierne…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • M. amarOrama

   Actionbror begyndte også at snakke om kirkegården, men ikke for min skyld. Hvorfor stå og glo på en kold sten, når damen hænger ud her i huset.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • M. amarOrama

   PS Misundelig på det blå badekar.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Familiefest