Vise ord fra O Brother

Må man bestille lidt sne i det mindste?

Julegavegivning kan være tricky business. Især hvis ritualet mest bæres frem af pligt og panikindkøb.

En af de mærkeligste ting, jeg har pakket ud juleaften, var en Hare Krishna-cd med gul post-it note, hvor min fars skrift beroligede: Kan byttes med de andre.

De andre var mine tre yngre søskende. Som modtog samme kvadratiske gave og nu sad mystificerede ovre i sofaen og stirrede vantro på hver sin Hare Krishna-cd.

Der også kunne byttes med de andre.

I virkeligheden var det jo smart tænkt. En af os havde sikkert hvisket vores far i øret, at det var rart, når en gave kunne byttes og ikke var købt på ophørsudsalg for fem år siden. Især hvis giveren havde for vane at ramme flere aldersklasser, interessefelter og størrelser ved siden af, når han shoppede julegaver til sit afkom.

Og voila. Hvis vi var utilfredse med vores Hare Krishna-cd, kunne vi jo bare bytte med de andre.

Må hellere indskyde, at ingen i min familie kender noget til Hare Krishna. Heller ikke vores far, som vist er mere til Elvis Presley. Men han havde altså mødt en rigtig frisk gadehandler inde i Aalborg, som havde givet ham et godt tilbud på 4 stk. cd.

Og et godt tilbud. Er jo godt.

Vi griner stadig af det juleaften. Taak. Kan den byttes med de andre?

Men i år skal jeg ikke bytte noget som helst. Heller ikke med de andre. For jeg er på røven. Sådan for alvor. Har ikke råd til at købe julegaver og siger nej tak til at låne Actionbrors barmhjertige tegnebog.

Det er noget lort. Ingen gaver.

Overvejede kort en nødløsning. At pille tre af de mest støvede albums ud af cd-samlingen. Måske a-ha, Salt’N’Pepa og Ibens. Og hurtigt klistre til med en trøstende post-it note: Kan byttes med de andre. Men droppede det igen. Ville jo være ren copyklaphat.

Lad os håbe, det bliver jul alligevel.

Jeg satser på det. Er faktisk allerede lidt i stemning, efter jeg læste første afsnit af juletraumekalenderen.

Cafe Middelgrunden Middelgrundsvej Amager amarOrama Middelgrundsvej

27 kommentarer

 • Min bedste julegaveidé på budget er CD’er. Hjemmelavede. Som i; køb en stak tomme CD’er, de koster næsten intet. Lav spillelister på computer og brænd så til CD. Hvis nu der er noget musik man mangler, kan det løses med et smut på det lokale bibliotek.
  Alle mine bedsteforældre får en, om de kan lide det eller ej. Den ene får bare en lydbog i stedet for musik ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • M. amarOrama

   Mixed tape er også hyggeligt. Men vi har en gaveordning, hvor vi hvert år smider et fast beløb i puljen og uddelegerer indkøb. Et par hjemmelavede cd’er passer ikke ind i regnestykket.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sidste år pakkede jeg et hjemmebagt rugbrød ind og gav som gave. Det kan jeg, altså bage rugbrød. Men du kan tage billeder. Hvad med at give dem som gave? Du kan sikkert få dem printet på fotopapir billigt på nettet og så er der gaver til alle!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • M. amarOrama

   Ha. Også en hyggelig idé, men jeg tror, vi er for overfladiske og materialistiske til hjemmebryggede gaver. Ikke engang en “Kan byttes med de andre”-seddel kunne redde den hjem.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ibens! Havde glemt deres eksistens! Jeg vil gerne donere en julegave fra dig til “heldigt” familiemedlem!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • årh ja, dine billeder! God idé déroppe!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • M. amarOrama

   Ja Ibens! Havde også helt glemt dem! Gad vide, om jeg vil give den fra mig, hvis jeg først lytter lidt til den…

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg har allerede fået Jeg savner min blå blå cykel på hovedet, bare fordi I nævner Ibens. Har ALDRIG haft et godt øje til dem. Aldrig. Så hvis du engang mangler en hadegave til mig…….

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • M. amarOrama

   Hvis den kan byttes med de andre, kan det vel aldrig gå helt galt!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ja for fanden – brug dine billeder som julegaver. Måske kan du tage billeder af noget, som betyder noget eller vækker minder eller noget andet i den, du giver det til. Jeg ville blive virkelig glad for sådan en gave. Virkelig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • M. amarOrama

   I er en gang hippier hele bundtet. Kunne dog godt finde på at bruge idéen i en anden sammenhæng. Som overraskelsesgave. Værtindegave. Hadegave. Men ikke lige juleaften, det tror jeg altså ikke.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg forstår ikke helt, hvorfor kan man ikke vise sin gode vilje, fordi det ikke ville falde i god jord? Jeg mener, hvordan kan noget, man har lagt tanker i – som en lækker playliste eller et af dine fine fotos – være værre end slet ikke at få noget?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • M. amarOrama

   Hm, nu er en dårlig gave jo ikke altid bedre end ingen gave. Hvis vi fx tænker i Hare Krishna-cd’er. Men det handler nok mest om min skam over at være nået helt der ud, hvor jeg ikke engang har råd til en skide julegave.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg forundres .. især over din egen kommentar : “… Men vi har en gaveordning, hvor vi hvert år smider et fast beløb i puljen og uddelegerer indkøb. ” efterfulgt senere af konstateringen : “… men jeg tror, vi er for overfladiske og materialistiske til hjemmebryggede gaver.”
  Jeg forundres fordi I ikke har tid til at stoppe op – måske det var på tide familien erkendte at julen ikke handler om det materialistiske ? At de hjemmebryggede, hjemmelavede, hjemmestrikkede, hjemmetrillede osv gaver faktisk er dem der er givet med hjernen og hjertet .. og en rigtig god gave fra en som dig, der er på røven men måske stadig gerne vil glæde familien med en kærlig tanke ?

  Blot en forunderlige forundring og tanke herfra – SourPuss ønsker alle en Kærlig Jul.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • M. amarOrama

   Ha. Tror ikke, jeg forklarer mig særlig godt her. Jeg elsker jul og ved også, det bliver en dejlig jul i år. Uden gaver. Faktisk bedre end, hvis jeg skulle overøse familien med gode tanker og kreaevner og høre dem sidde og sige “Nææ, et foto af et gammelt stakit. Det var lige, hvad jeg ønskede mig”. Gisp denne her kommentar udløser garanteret et ramaskrig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Intet Ramaskrig fra SourPuss (om der så gjalder skrig fra andre kanter af UdkantsDanmark er jeg heldigvis for døv til at høre).
   Ville nu også selv foretrække hjemmelavede havregrynskugler frem for et billede af et gammelt stakit (med mindre det var mit stakit og med en postit i samme ånd som Fru Z der foreslår havearbejde: “Malerarbejde gives fordi vi ikke kan holde ud at se på dit gusten gullig-hvid-brune stakit længere”). Men ok – jeg har også en enorm og meget hul, sød tand.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • M. amarOrama

   Et foto, der lover gode gerninger. Ja, det er måske ikke helt dumt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ibs

  Ved du hvad, det blir sagtens jul alliwl!
  Jeg er også på røven, så jeg har sagt, at min families gave bliver mit selskab i julen. Og så har jeg nolet en millard bær fra min fru moder, som jeg har ombragt og kogt til labre sager med sukker og krydderier, så de får gele, marmelade og noget andet marmelade. Og hvis jeg blir virkelig gavmild, skriver jeg på labels’ne (!?), at de kan byttes med de andres. Ha!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • M. amarOrama

   Åh, alligevel rart at vide, jeg ikke er den eneste, der sidder og kigger på sin lommeuld.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Skøjtede til kommentarfeltet for netop at foreslå dig det med billederne og nogle labre rammer. Det har jeg foreslået min yngste søn, som også tager nogle helt i orden billeder.
  Men det passer ikke i dit kram, så i stedet kan jeg fortælle dig, hvad min den ældste gjorde, sidste år.
  Han var/er permanent på røven. Og da han efterhånden har en alder hvor en hjemmelavet tegning eller noget ler-halløj ikke længere vækker jubel juleaften, overraskede han i stedet med en røvfuld gavekort på havearbejde. Det havde været en udemærket gave, hvis ikke det lige var fordi han overhovedet ikke har været til at lokke i haven – ever. Jeg har virkelig prøvet at lokke med havegravning og alt muligt. Så i er har han ganske enkelt meldt ud, at han ikke har nogen penge. Og så må vi jo se, om han selv får noget…. ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • M. amarOrama

   I er ekstremt enige om de billeder der. Men ret god idé med gavekort, der lover noget, jeg ikke har evner til. Som fx 2 timers kagebagning eller tøjsammenlægning. Ingen står jo og mangler et stykke kulsort uidentificerbart objekt fra ovnen eller en bunke sammenkrøllet vasketøj. Så jeg behøver ikke frygte, de bliver indløst. Ej ok. Nu marcherer jeg vist igen ud på en vej, der fører til alt andet end hjerternes fest.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Du findes slet ikke! Det siger Joachim B. Olsen selv.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • M. amarOrama

   Kuglestøderlogik dikterer nok, at arbejdsløse singler får en lejlighed af forældrene eller flytter i bofællesskab, hvor huslejen er til at betale. Det kan jeg bare ikke igen. Er for gammel til at nøjes med én hylde i køleskabet og vågne op kl. 5 tirsdag nat, fordi min 20årige roommate fik lyst til lidt efterfest.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Du må kun bestille to dages sne. Jeg magter ikke en istid igen i år.
  Mine unger og jeg har aldrig haft store penge. Vi har altid elsket julen, men vi besluttede for meget, meget længe siden at droppe det store gaveræs. Ingen grund til at købe sig sønder og sammen hvert år. Vi giver kun gaver til dem, vi holder jul med, og vi aftaler altid et loft. I flere år havde vi en pulje, som vi smed 100 kr i hver, og så trak vi lod om, hvem der købte gave til hvem. Og så fik vi jo lige pludselig en gave til 400 kr. Og havde det skidehyggeligt uden at blive endnu mere fattige.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • M. amarOrama

   Ooh, jeg vil gerne have lige så meget sne som sidste år! Vi giver også kun gaver til de nærmeste, som vi holder jul med. Men vi er jo en mor, 4 søskende, 1 svoger og 3 børn. Så trods pulje løber det alligevel op. No worries. Jeg skal nok få det hyggeligt uden gaver.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mit personlige råd er at gøre som i sangen 12 dage til jul, og give de 12 ret udsyrede gaver ;-) Mere alvorligt, så skal man sætte sig ned, nyde det moderne livs gratis glæder med en Spotify Juleplayliste fra MySpotify, slappe af og tænke,”Hvordan kan JEG fejrer jul som JEG vil det, give i det niveau JEG synes er passende etc.” vi er allesammen alt for presset af hvad alle mulige siger vi skal og ikke skal.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   Ja, her er det vist MIG, der presser MIG selv. Men forstår, hvad du mener.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vise ord fra O Brother