Det med armen

At bøjle eller ikke at bøjle

Gider jeg at…

…invitere til 40 års fødselsdag iført tandbøjle?

…gå på farlige første dates med togskinner i hele munden?

…ligne tandreguleret teenager, mens jeg stammer og sveder til jobsamtalen?

Skal svare ja (eller nej) på mandag. Til Tandlægeskolen. Og betale 10.000 kr., som jeg ikke har. Heller ikke fordelt over fattigrøvsvenlige rater.

Hader, at mine tænder skaber sig i alle mulige retninger. Men 3 år er lang tid med metal i munden. Især hvis man overvejer at smile til en datingprofil, når foråret kommer måske.

Ved ikke, hvad jeg skal gøre. Er dårlig til det med beslutninger. Hvad synes du?


Fuglafjørður

61 kommentarer

 • De eneste gange jeg har tænkt over at dine tænder ikke sidder helt ret, er de gange vi har snakket om bøjlen og jeg har fået skævhederne peget ud. Så nej, med mindre det driller dit bid.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   Men du ville lægge mærke til forskellen, hvis du så mig for 7 år siden. Ingen problemer med bid dog. Bare en masse tandtrådsroderi og gamle madrester, der sætter sig fast.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Men… fremtidige bekendtskaber har, ligesom jeg, ikke set dig for syv år siden, og lægger sikker heller ikke mærke til de nutidige skævheder.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Og du har altid snacks med. Gør det når du får råd.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   Men når jeg får råd, er det jo ikke sikkert, Tandlægeskolen vil have mig. Man skal jo ligesom til auditions og vurderes, om man er “interessant” nok. Hos en rigtig tandlæge ville det mindst koste det dobbelte.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Er det rent kosmetisk eller får du migræne eller andre ondskaber, hvis du ikke gør det? Mine tænder sidder helt lige, og der er så stort mellemrum mellem dem, at jeg aldrig har brugt tandtråd. Jeg har ALTID ønsket mig skæve tænder. Jeg synes, det er noget af det mest charmerende. På linje med smilehuller. SÅ: hvis det kun er kosmetisk, synes jeg jo selvsagt, at det nærmest er blasfemisk. Jeg har set dine tænder. Charmerende, siger jeg.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   Nej, ingen migræne. Men er nødt til at flosse efter hvert måltid.

   For 7 år siden syntes jeg skævheden var charmerende. Bare en enkelt tand, der skyggede lidt for en anden. I dag ligner jeg en, der har været i slåskamp.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Jeg siger ja – gør det hvis du ikke er tilfreds nu, for du vil blive så glad for resultatet og man ser sine tænder hver gang man kigger i spejlet. Jeg har selv lige fået en krone på en fortand og jeg fortryder nu at jeg var så lang tid om at få det gjort. Tanden slog jeg ud i teenageårene, men den kunne sættes på plads selvom den måtte rodbehandles hvilket resulterede i at den blev mørk og med tiden blev skubbet skæv. Der skulle gå 15 år og flere blegninger af den blå tand før jeg gjorde noget ved det og jeg er så glad for det nu!
  P.s. Jeg nyder de fede billeder du tager i København – jeg er på vej til USA for at arbejde nogle år og regner med at kunne få et fix Kbh her på siden :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise

   P.p.s. Ved godt det ikke er det samme som bøjle i 3 år, men jeg havde en stor gul plastik tand på den stump der var tilbage af den originale tand i 1 måned hvor jeg bl.a. holdt stor fødselsdag og var på Skanderborg festival – det er en ice breaker ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   Nej, jeg er ikke tilfreds. Spørgsmålet er bare, om bøjlen vil hæmme mig så meget, at jeg ikke tør date og den slags. Er jo ikke den mest modige type i forvejen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   God tur i øvrigt! Lyder spændende. Der skal nok komme københavnerbilleder igen, når Færøerne er brugt op.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise

   Der er også det der taler for at du gør det nu, at du er anerkendt som et interessant tilfælde på tandlægeskolen. Jeg har en veninde der også er så “heldig” at være et spændende eksempel der kan få bøjle-oplevelsen billigere – hun slipper så for at kombinere det med dating oplevelsen da hun er gift. Det er en svær beslutning, men jeg siger stadig gør det!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   Ja, jeg var rigtig glad for at blive godkendt. Havde bare regnet med at stå i kø i nogle år, mens jeg fik styr på økonomien.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Eks

  Du må da være vimmer!!! (Fantastisk rammende og lettere glemt udtryk ikk!!) 10.000kr!!! Du og dine tænder kan gøre smile en tand mere ved at bruge dem anderledes, hvis du altså rent faktisk havde de rede penge!!! Jeg og en kø af andre elsker tænder med charmerende bid!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   Hm, mon du virkelig lagt mærke til, hvor meget de har rykket sig? Jeg har “skjult overbid” siger damen, og det er først nu, i min alderdom, at det begynder at kunne ses.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvis det udelukkende er kosmetisk, ville jeg sige:lad være!
  Tre år er længe…
  Og jeg synes du overordnet set er så pæn, at jeg aldrig har bemærket skæve tænder!
  Men giver det migræne osv, så gør det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   Tak. Det er mest kosmetisk, og så er jeg træt af at have dårlig ånde og mad mellem tænderne. Men 3 år er virkelig lang tid ja.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette Holmgaard

  Gør det! NU! Alt går. Hvis ikke, så går det over!!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofyducks

  Kan du ikke bare få sådan en bøjle, som man har på om natten og/eller når man er alene. Den skulle kunne udføre mirakler. Eller noget i nærheden – har jeg læst.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   Jo! Efter 3 år med togskinner i både over- og undermund får jeg sådan en bøjle. Lækkert ikke? Det er vist noget med, at mine stærke, firkantede kæber kræver megen overtalelse for ikke at ødelægge projektet.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg synes, du skal høre om mulighederne for at få forkortet tiden med bøjle på. Jeg havde selv togskinner på fra slutningen af 9. til slutningen af 1.g (så forstår udemærket din frygt for at blive hæmmet af den!), og jeg fik kortet et halvt år af ved at få et plateau i ganen, som ikke kunne tages ud – havde så noget med mit bid at gøre, men det kan være, du også kan få noget lignende, når du har skjult overbid – og jeg havde kun togskinnerne på i godt et år, fordi jeg brugte elastikkerne, som tandlægen havde sagt jeg skulle. Det kunne nemt have varet et halvt år længere. Jeg syntes ikke, mine tænder var så skæve, inden togskinnerne, og

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   Jamen det med de 3 år snakkede vi ret meget om. Hun var overbevist om, at det ikke kunne gøres hurtigere. Især pga. min firkantede kæbe, som sikkert ville modvirke processen. Forstår nærmest ikke selv, hvad jeg skriver her, men mener, det var det, hun sagde. Efter de 3 år skulle jeg så have ganebøjle. Gad vide, hvorfor et “plateau” ikke har været på tale.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Prøv at høre efter mulighed for afkortelse af perioden med togskinner. Jeg havde selv en tyk ganebøjle i et halvt år, som ikke kunne tages ud, men som forkortede togskinnetiden med i hvert fald et halvt år. :) Før togskinnerne syntes jeg ikke, mine tænder var så skæve, men faktisk charmerende. Det synes jeg ikke i dag, og jeg er virkelig glad for, at jeg fik bøjle på, selvom det varede fra slutningen af 9. klasse til slutningen af 1.g (og selvom jeg var klassens nørd, nej, bøjlen hjalp ikke, så scorede jeg klassens sejeste fyr – forestil dig så, om en anstændig mand ikke også ville kunne falde for en, der har bøjle på … det ender jo med et flot resultat).

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   Vi har ikke snakket om permanent ganebøjle. Måske er det et spørgsmål om penge? Hos privat tandlæge kan man jo også få “usynlige” togskinner. Det er bare alt for dyrt for Tandlægeskolen.

   Anstændige mænd eller ej. Min selvtillid ville ikke være i top, hvis jeg skulle på første date med metal i både over- og undermund.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvis du rigtigt gerne vil have fikset tænderne, så tag den bøjle og få det overstået. Man vænner sig til den. OG man kan få dem i sådan noget gennemsigtigt halløj, så de ikke er så synlige. Det fik jeg i gym. Og så skal du glæde dig over, du ikke er trompetist. Jeg lover dig at togskinner og trompeter giver flossede læber! ;-)
  Men når det er sagt, så har jeg selv en svaghed for skæve tænder. Det er møg charmerende. Og det er fan’me mange penge og lang tid for noget kosmetisk, der ikke påvirker bideevne eller giver migræne.

  Spørgsmålet er, om det alligevel er noget du så gerne vil, at du bare skal have overbevist dig selv om, at du nok overlever at have bøjlen på?
  Jeg er spændt på at høre, hvad du vælger

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   Hahaha. Togskinner og trompeter!

   Hvis jeg vil have usynlige togskinner, skal jeg til en privat tandlæge, og det får jeg aldrig nogensinde råd til. Så valget står mellem metalsmil eller ikke metalsmil. Tænker stadig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • louise

  Som en klog fyr engang sagde til mig: Er du i tvivl er du ikke i tvivl ! Så svaret er i følge den ligning : Nej !

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg fik bøjle på da alle de andre fik den af. Scorede fint med bøjle, men var ikke ubetinget begejstret. Fik den af i 1.g og var egentlig glad for resultatet. Men. Tænderne rykker altså tilbage af igen. Der hvor jeg fik hevet tænder ud har jeg nu små mellemrum, som ikke kan ses men dog mærkes. Og mine fortænder læner sig igen ret casual op af hinanden. Så det kosmetiske gav ikke det store. Men det er sgu okay.
  Min ældste søn havde ganebøjle et par år, og først bagefter så vi hvor godt den gjorde hans udseende. Bum bum bum. Jeg synes ikke at du skal gøre det. Og jeg bruger også tandtråd hver dag.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   Ha. Tror umiddelbart, det er sværere at score med bøjle som 39-årig end i folkeskolen.

   Men resultatet burde være permanent. Når bøjlen er taget af, skal jeg for evigt leve med små tråde, der holder tænderne på plads. Det stopper aldrig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caja

  Jeg synes måske, at du burde få en second opinion! Jeg synes at have hørt om mange, der har fået at vide, at de skulle have bøjlen på i 100 år, hvorefter de har opsøgt en anden tandlæge, som har givet dem et helt andet tidsperspektiv…?
  Og selvom det “kun” er kosmetisk nu, er der så mulighed for, at det på sigt kan give migræne eller, at du begynder at bide tænder om natten osv…? For så tænker jeg, at det måske er bedre at få gjort før end siden! :)
  Hvordan går det egentlig med mavedelleproblemerne? :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   Nå, men jeg skærer faktisk tænder om natten. Det giver et vist slid, men ellers ingen problemer.

   Problemet er penge. Hvis jeg havde råd til en tandlæge, ville jeg helt sikkert forhøre mig andet steds, men det her er skolens take it or leave it-tilbud. Ikke så meget at gøre.

   Mavedellen har spredt sig til resten af kroppen. OG til ansigtet, som ellers plejer at gå fri. Jeg ser forfærdelig ud. Undgår spejle. Græder når jeg ser et foto af mig selv. Og slasker dagligt rundt i joggingbukser, som er det eneste, jeg kan passe nu.

   Har tid hos mirakeldoktoren i næste uge. Håber virkelig, han lever op til sit rygte. Ellers ved jeg ikke, hvad jeg gør.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gør det! Og oven i købet så billigt!
  Jeg får svar en af de nærmeste uger, om jeg også skal have bøjle på. Men det skal jeg sandsynligvis. Selvom det er mega surt at skulle have munden fyldt med metal, og ligne en forvokset teenager, så er det jo kun en lille del af et forhåbentligt meget langt liv.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   Jeg opfatter egentlig livet som superkort. Men ja 10.000 kr. er langt billigere end hos tandlægen. Ved bare ikke, hvor de skal komme fra.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anki

  Svårt val… Jag hade togskinner när jag var 12 i kombination med något som såg ut som ett träns (för hästar) på natten… Inte så kul men det blev jättebra men frågan är om jag skulle gjort det idag … Jag tror nästan det. Har man pengarna så är en investering i sig själv det bästa, istället för dyra smycken och sånt som man kan tappa bort. Man får ju ofta problem med tänderna när mån blir äldre och kan man förebygga på något sätt kan det vara värt det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   Ha, nu står valget på ingen måde mellem bøjle og dyre smykker. Nærmere mellem bøjle og husleje. I dag har jeg mødt en dame, på min alder, med togskinner i hele munden, og synet afskrækkede mig heldigvis ikke.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • O Brother

  1. Jeg/vi kommer til din fødselsdag uanset bøjle.

  2. De dates der ikke kan se ud over bøjlen skulle alligevel sorteres fra.

  3. Arbejdspladsen vil respektere dig for, at du gør noget ved problemer der opstår. Selv om det kan være svært.

  1+2+3 = Gør det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   Du misforstår. Jeg frygter ikke dateres og potentielle arbejdsgiveres reaktion, men min egen. Hvis jeg synes, jeg ligner lort, får jeg hverken kys eller job.

   Godt, I kommer til fødselsdag!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lullue

  Hvis det er pga. det kosmetiske, kunne du så ikke overveje noget a’la det her i stedet? http://www.tbt.dk/kosmetisk-tandpleje/
  Mange af de behandlinger ser ikke ud til at koste mere end 10.000 kr. Der findes sikkert andre steder der også tilbyder den slags, så du kan indhente nogle tilbud? Det ville jeg nok gøre.

  Det vil da alt andet lige være federe end at rende rundt med togskinner i 3 år, hvor man alligevel risikerer at tænderne rykker sig tilbage igen. Jeg har selv været igennem hele forløbet som teenager, og har stadig tandbøjle på indersiden af tænderne i underkæben her som 32-årig. I overmunden har mine tænder rykket sig lidt tilbage, men det var nu heller ikke pga. kosmetik at jeg fik det, men fordi mine fortænder ville ryge ud, hvis ikke jeg fik rykket rundt på bidet. Ville ikke gide gøre det, hvis det var pga. kosmetik, når der findes andre, hurtigere behandlinger. Har en veninde der fik rykket en fortand kosmetisk, ved en hurtig operation, og det ser super ud, og var klaret på en eftermiddag.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   Det her har jeg aldrig hørt om før. Må undersøges nærmere. Tak for link.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • vib

  3 år af resten af dit liv? Det er vel ikke så meget i det store og hele. Men det er noget lort at rende rundt med – been there, done that, have the t-shirt. Det kosmetiske var det mindste for mig. Det gør nas! Hvis du hader det, kan du få det fjernet igen jo. Medmindre de 10000 skal betales med det samme selvfølgelig :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   Ja, eksbøjlere snakker meget om smerter. For mig er det prisen, der kommer til at gøre mest ondt. Shit, det er i morgen, jeg skal beslutte mig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Endnu en bøjlebærende trompetist melder ind. Det lignede lort, især fordi man skule putte sådan noget voks uden på bøjlen, for ikke at flænse læberne. Det lignede en skæv tandbeskytter, der var faldet ned…
  Problemet er at en bøjle ikke er en garanti. Jeg brugte 5 år i selskab med ALLE tænkelige bøjlekombinationer. Togskinner, nakketræk, natbøjle, natbøjle med tunge-dims, elastikker, togskinner med nakketræk og bagefter mange år med ståldimser i munden. Overbidet er væk, men tænder i undermunden har gjort oprør. Det er der ikke noget at gøre ved… Men jeg ville godt nok ikke tage 3 år med togskinner nu. For måske at få lige tænder(der så til gendgæld er gule). Nope, tommelfingeren ned herfra.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   Ha, hvor mange bøjlebærende trompetister findes der mon!? Mine tænder er gule i forvejen. Gad vide, om det kan blive værre.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvad med at lade tandlægehøjskolen bestemme? Hvis de synes, du er skæv nok, så er du det. Hvis de ikke mener, der er nok galt, så er der ikke.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   Tror ikke, de synes, mine tænder sidder vildt skævt. Men jeg er et interessant tilfælde. Bl.a. fordi jeg har en minitand. Derfor vil de gerne behandle.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lea

  Jeg siger; Gør det!

  “Skavankerne” vil enten irritere dig resten af dine dage eller bøjlen vil irritere dig i 3 år. 3 år siger jeg så, det er da nemmere at overskue! :o)

  Pengene? Ja, det er straks værre…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   Ja, skavankerne vil irritere, indtil jeg gør noget.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ulla

  Hvis det var mig, ville jeg ikke gøre det. Her 30-35 år efter husker jeg nemlig stadig tydeligt, hvordan det var.

  Men nu er det jo ikke mig, det er dig. Og det forekommer mig, at du faktisk helst vil gøre det, så spørgsmålet kan vel koges ned til, om du kan skaffe pengene. Kan du det?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   Ja, det er nok pengene, der kommer til at afgøre sagen. Tænker over det.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna

  Åh – jeg ville godt nok sige nej tak. Havde selv togskinner über alles et par år som barn, og det er ikke fedt! Og ikke kun fordi det ligner bæ, men fordi det altså også gør ret ondt at få rykket rundt på tandsættet – og der er god risiko for at det rykker hjem igen (i hvert fald noget af vejen) når behandlingen eeeendelig er overstået. Og hvis du synes det er træls at skulle rense tænder nu, så forestil dig lige hvor mange kringkroge sådan et sæt togskinner indeholder… Not funny, så hvis det er primært kosmetisk – don’t go there!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   Underligt nok er jeg slet ikke bange for den smerte. Men beslutningen er taget. Blogindlæg følger.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nana

  Jeg kender temmelig mange som døjer med migræne/hovedpine/kæbespændinger efter tandregulering (er velsagtens af den generation, hvor togskinnerne blev uddelt med rund hånd).. så hvis det fx skulle gælde mine egne børn ville jeg ikke takke ja til kosmetisk tandregulering… Og måske en så stor beslutning ikke skal tages, når man (du..) står midt i mavedelleforvirring/mirakeldoktorforventninger? Ønsker dig alt godt!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   Rigtig migræne er jo ræd-sels-fuldt. Den slags pine har jeg slet ikke kalkuleret med. Håber at få ryddet op i mavedelleforvirring inden for få dage.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • C

  jeg havde tandbøjle på, på uni i midttyverne. Det var jeg ved at dø over både før og under, men folk tog ikke notits af det. Inden tænkte jeg: “tre år uden at kysse, æv.” Men det var der også en fair share af.
  Og siden har jeg selv datet en gut med togskinner, og det er jo fucking lige meget, han var vildt sød, der var pænt mange god kys og efter 10 sekunder lagde jeg ikke mærke til det.
  Og du bliver SÅ glade for dine nye bisser.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   Jamen efter jeg mødte en dame med togskinner i søndags, er jeg slet ikke bange for metallooket mere. Men andre ting spiller også ind.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fie Vesterled

  Altså, det er selvfølgelig ikke noget der fremmer økonomien.. men min søster fik en usynlig bøjle der sad på bagsiden af tænderne og kun med små gennemsigtige elastikker foran. Det var ret diskret, men kostede det dobbelte…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   Desværre har jeg ikke engang råd til den billige løsning, så usynlig bøjle får jeg nok aldrig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • nu er dette en gammel debat men jeg vil bare nævne at jeg fik lavet kosmetisk behandling af en tandlæge som netop fik afhjulpet mit tandproblem. Det er også noget du kan overveje Amarorama. Jeg har også smidt et link til dig så du kan kigge på klinikken

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amarOrama

   Tak for link. Har overhovedet ikke tid til at tænke på tandlæge nu, men hvem ved, når jeg en dag bliver arbejdsløs.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Det med armen